torsdag 24. september 2015

Verden er ikke rettferdig!


Da jeg var hjelpearbeider i Afrika hørte jeg om Juliet fra Uganda som jobbet som hushjelp og barnepasser i Kenya i minst 12 timer i døgnet, vanligvis uten fridager, for ca kr 500,- pr mnd. Mesteparten av dette sendt hun til sin bror så i alle fall han kunne få en utdannelse.
Juliet fra Uganda
Da jeg møtte henne hadde hun ikke fått betalt de siste 3 måneder og en dag fant hun sine ting på trappa. Den enslige mor hun jobbet for hadde flyttet uten at noen visste hvor. Bare ett eksempel på hardtarbeidene, uselviske personer, som jeg setter langt høyere enn meg selv, som tvinges til å leve under de mest kummerlig og urettferdige forhold. De lever på en helt annen klode enn vår. Knapt i våre tanker, der vi sitter i godstolen som innbyggere i et av verdens beste «velferds samfunn» og ser meningsløse plastikk lysshow på TV. Så ja, denne verden er langt fra rettferdig.

Hundrevis av millioner
ville stråle av takknemlighet og lykke, fikk de bare en liten prosent av hva vi kan få fra NAV, om de var arbeidsløse eller syke, eller få gratis sykepleie og mulighet til utdannelse.
Det er millioners uoppnåelige drøm, Hvordan kan storparten av disse skaffe tilveie mellom 50-100.000 kroner pr person som i disse dager gjør menneskesmugling til en milliard industri, fordi de selger snarveien til Europa?
Men noen makter det, og drar til Nord Afrika for båtreise til Italia. Eller de drar via Tyrkia for båtreise til Hellas. Det er titalls millioner av fattige, undertrykte, hardtarbeidene, som slaver under grov urettferdighet ikke minst takket være søkkrike korrupte «politiker», og det finnes millioner som lider under grove overgrep, mister jobb, hus og familie medlemmer på grunn av krig, da særlig i muslimske land.
Deres maga rike naboer og muslimske brødre, som kan bruke ufattelige milliarder på fotball VM, men ikke villig til å hjelpe eller åpne sine grenser for sine trosfeller Det er de fattige naboer som har liten militær makt til å holde dem bort, som Libanon og Jordan som må huse flyktninger fra krigsområdene som omgir dem.

At også disse lengter til Europa som de hører mye godt om via TV og bekjente, er mer en forståelig, men hvem av disse kan betale hva smuglings bandene krever?
Etter Tyskland erklærte at alle flyktninger er velkommen om de bruker smugler rutene, vet vi at noen hundre tusen kunne ta  turen nordover via Tyrkia og Øst-Europa.

Når jeg en enkel mann ser på hvordan EU opptrer
i forhold til millionene som så gjerne og så forståelig vil ha del i den velstand, sikkerhet og utviklings mulighet som Europa gir, så er med stigende undring man ser forskjells behandlingen. 
Det er ikke fremsyn, planlegging, fornuft, likhet for loven og hensyn til de svake, som råder. Men forvirring, handlings lammelse, følelser og press grupper som setter agendaen. Ikke minst media, som pisker opp skiftende folke stemninger med dramatiske flyktning reportasjer som politiker må lytte til.
Noen enkle punkter som viser hvordan uretten og lovløshet rår:
  1. Om du betaler 5.000 kroner med fly for å komme til Europa, så blir du sent tilbake om du kommer uten pass og visa. Det er ulovlig!
  2. Men betaler du menneskesmuglere 50.000, og gjør livsfarlige sjøfarter, så hilses man  velkommen med mulighet til å få permanent opphold som asyl søker. Det er lovlig!
  3. Får du ikke asyl er det flere andre muligheter man kan forsøke, for å bli i Europa. Det er lovlig.
  4. Alle som kommer uten visa registreres i det første Europeiske land de kommer til. Det er loven. Men makter ikke land som Italia og Hellas dette, grunnet den stor tilstrømning av migranter til disse land , så er det ulovlig.  EU lover som Schengenavtalen og Dublinavtalen, er det ulik praktisering av.
  5. Smuglerne anbefaler sine kunder å kaste ID papirer, da er muligheten for asyl større. Det er lovlig. Noe som påfører innvandrings myndighetene en tidkrevende og nesten umulig oppgave om de ønsker å avklare om de «asyl grunner» som hevdes er riktige. 
  6. For de som kan Investerer store penger for et bedre liv i Europa, gjøres ikke dette uten kunnskap om hva man skal si som grunn for sin asyl søknad, og om hvilke land som har de beste velferds otdninger. Slekt og venner som alt er i Europa eller «kurser» fra menneskesmuglere, gir klar beskjed om hva som skal sies, for å få opphold. Det er lovlig.
  7. Så når EU og FN i prinsippet hevder at «asylsøkere» må ønskes velkommen, og at de trenges for å opprettholde arbeidslivet. Så er dette et «bare kom» signal til millionene som vil bedre sin livssituasjon. 
  8. Når f.eks Polen og Ungarn nekter de å dra videre som ikke etter loven vil la seg registrere, så følger de loven, eller lar de dem drar videre til et bedre velferds land, så er det også lovlig, sier EU.
  9. Da for noen år tibake hvor titusener daglig kom via Tyrkia og Øst-Europa til Tyskland, måtte Merkel gjøre 180 graders helomvending, og stenge grensen, titusener som tok imot innbydelse ble sittende fast nede i Hellas, og Tyrkia. Det var lovlig.
Dette som nå har utviklet seg til et stort og alvorlig problem også for Skandinavia for mange vil til Nord Europa, som de vet har de gunstigste velferds ordninger, har gjort EU
rådløse, for ved en forbausende lov/lovløshet politikk har de latt dette utvikle seg til et stor og komplisert problem.  VG: Dette er flyktning krisen!

En mer rettferdig løsning.
Jeg erkjenner å være en enkel, naiv, ikke politiker, med langt fler kunnskaps hull enn selv Jagland.
Så kan bare se en noenlunde rettferdig løsning for de som søker asyl:
En kontrollert LOVLIG, ordnet innvandring med integrasjon i fokus til beste både for innvandrere og mottagerland.
  1. Europa stenger for ulovlig innvandring, slik de alt HAR GJORT når det gjelder de som kommer med fly uten visa. Om noen kommer på ulovlig vis skal det ikke belønnes. Menneskesmuglere vil da miste business, og ingen dør lengere grunnet deres skamløse lissom båter.
  2. Flyktninger og asyl søker må få plass i leire som verdenssamfunnet (FN) har ansvar for. Rike land hjelper til å finansiere etter evne så disse får bo mulighet, mat og utdannelse til unge. Dette mens man arbeider for fred i deres hjemland så de forhåpentlig kan vende tilbake, slik alle er mest tjent med.
  3. De ulike land i Europa og andre land som har behov for innvandring, drar til disse leire med fagfolk, som velger ut de som mest trenger hjelp, og som har rimelig mulighet til å integreres i det land som ønsker dem velkommen. VG: Integrering i fokus ved utvalg av flyktninger! Ikke garantert rettferdig, men langt større mulighet for det enn de hensynsløse krefter som utnytter den lovløshet som rår i EU.
  4. De som på den måte får asyl alt før de kommer, vil gi mye bedre resultat når det gjelder integrering, enn de som med ulike motiver, betaler seg inn i Europa  Aftenposten: Betaler milliarder for å komme til Norge.

Hvilke krefter er det som ønsker en uryddig, ut av kontroll folkevandring til Europa, styrt ikke av EU lover, men av styrtrike menneskesmuglere?
Er det først og fremst de som har mulighet til å betale flere årslønner i de land de kommer fra, som skal hilses velkommen? Vi vet de ikke kommer fra dyp fattigdom, ellers hadde de ikke kunne finansiere denne dyre inngangs billetten til Europa.

Media som løper som vanlig i flokk, de lever av «drama fokusering», og fokuserer på hjerteskjærende, barn og mødre i nød situasjoner. Det har skapt rene "fest stemningen"og får folk til å
stille opp med «Velkommen» plakater  til de som når målet for smugler rutene. Kjendiser av ymse slag står frem med appeller om at nå må vi hjelpe... - «Folkefestfolket» tenker ikke på at det er problematisk at så mange er her uten å være registrert. Oversikten er jo helt borte akkurat nå, sa forfatter Ingvar Ambjørnsen som bor i Tysklkand til VG.

Er ikke virkeligheten i Norge at det er begrenset hvor mange som kan godt integrere i en lite befolkning? Alle mener at integrering er helt avgjørende.
Hvorfor presser noen da på for øke antall innvandrere vi vet kan resultere i en overbelastning som kan skape uoversiktlige og alvorlige problem? Hvilke alvorlig sosiale og økonomiske konsekvenser det kan få behøver vi ikke spekulere om, det ser vi tragiske eksempler på i Europa, og i vårt eget land.

Det er selvsagt ulike motiver for at man er i mot den delvis ut av kontroll innvandring til Europa som pågår. Det kan være både selviskhet, fremmedfrykt og det som verre er. Men det må være lov å mene at en ukontrolert innvandring ikke er til beste for alle parter. uten å bli beskylt for  å være egoister som vil nekte nødlidende krigstrette flyktninger del i vår Europeiske overflod. Man kan da stemples ikke bare som hjerteløse, men som fascist, nazist eller rasist.

Islamofobi.
Ser man fare momenter om andelen av muhamedanere blir for stor, har man islamofobi. Jeg har gjennom mangeårige nødhjelps arbeide i Sudan, sett gode, trofaste, ærlig og flotte muslimer, som overgår mange kristne i sin etikk og uselviskhet. Men det er åpenbart to helt forskjellige måter å lese og praktisere Koranen på.
Dette demonstreres av muslimer som kan vise en grenseløs ondskap,  legitimere med at de kjemper for Allah og Muhammed. Slike har ingen interesse av integrering, de proklamere åpent at deres mål er ved vold og død, å tvinge andre å leve under deres lov. Noen mener at det er 10-20 %   «radikale muslimer» som sympatisere med slike holdinger. Det er en avgrunn mellom disse og de som har tatt til seg de gode sider av den muslimske religion.
Demonstrasjoner i England
 De som i naiv toleranse ikke vil innse denne åpenbare virkelighet, er som de som lukket øyene for nazismen i sin tid, for de var jo bare «forskrudde radikalere». Derfor kunne denne lille gruppe, ta makten og legge Europa i ruiner.

Nord Europa som magnet.
Det er helt naturlig at vi mennesker søker seg dit hvor fordelene og gode er størst.
Og at menneskesmuglere har tegnet glansbilder av hvor bra man vil få det, ser vi eksempler på når migranter nekter å gå av bussen fordi de ikke liker boligen de blir tilbudt.  Svensk TV: De syntes tilbudet var for dårlig,  Eller dama som klaget på Dagsreyen at hun måtte vente i hele to timer på mat... Er dette folk som flyr for sitt liv? Eller er det tegn på at man har brukt store summer i troen på å komme til dekket bord livet ut? De hadde kanskje opphold i Tyrkia, eller kunne få det i Øst-Europa, men de vil til Nord-Europa, vi ville vel ønsket det samme i deres situasjon.

Men om godene blir så mange, at språk, utdannelse, arbeid, kort sagt integrering, - ikke fremstår som noe viktig, og om man oppmuntres til å kreve mer enn til å bidra, er det naiv «snillisme».
Jeg gleder meg over det mangfold av innvandrere vi har i min hjemby Skien, og under f.eks, Matfestivalr så er det med stolthet og glede de byr oss retter fra sine hjemland. Jeg tror at flesteparten av dem er en berikelse for byen. Uten innvandrere stopper mye bra opp i Norge, vi trenger dem!

En av bodene under Matfestivalen i Skien - August 2015 

Grunnvollen for verferd.
Men når innvandringer blir større enn det er mulig å håndtere. Da må nye landsmenn sitte passive i asylmottak i måned og årevis. Der de får husly, mat og andre behov betalt av staten, uten at de får lov eller blir bedt om å bidra tilbake. Da blir overgangen stor, når man flyttes ut i en kommune og skal bidra aktivt i fellesskapet, og kanskje ikke engang har lært seg litt norsk.
I USA som har lang erfaring med å ta imot innvandre fra alle verdens hjørner, er det slik at dersom du ikke «integrerer deg selv», i form av språk, utdannelse og arbeid, så blir det bokstavlig talt en fattig tilværelse. Er det derfor innvandrer grupper som gjør det dårlig Norge, gjør det skarpt i USA? Vi har et «velferdsamfunn» som har mange gode sider, bygget på at alle må  bidra etter evne til felles goder, hvor etikk og arbeids moral er grunnvollen. Forvitrer dette fundamentet, vil velferds ytelsene overbelastes, og kommende generasjoner må betale regningen. Men største belastning vil være om integrering kommer ut av kontroll, og egne kulturer dannes, og slagordet om «multi kultur» viser seg meningsløs, i et splittet samfunn i strid med seg selv.
Hva ville Jesus har gjort?
Det brukes mot kristne som stiller spørsmål på måte migrasjon skjer på i dagens EUROPA. Vel, det er mye å si om det. Men kan ikke tenke meg at Han vil prioritere de som betaler seg først i køen av asyltrengende, fremfor millionene som ikke har mulighet for det.
Verden er urettferdig! Men jeg vil ikke heie på dem som gjør den enda mer så!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar